Vappu, juhlista jaloin!

Vappujuhlista jaloin!

Mikä ihmeellinen tunne tänäkin vapunviettoa edeltävänä aikana! Tulossa on uusi vappu 1. päivä toukokuuta, ja uudet vitsit tai sitsit ja Valborgsmässoafton, ja vappu, joka tuo mieleen kymmenet entiset ja iloisesti purkitetut vaput.

Päivitys Youtube-videoon 2.5.2017

Poistin Vappuvideon etusivulta, jonka olin ladannut YouTubeen, koska siinä oli tekijänoikeuden alaista sisältöä. Luultavasti se oli musiikki, joka oli iMovien omasta ohjelmasta. Muutakaan en keksi, mutta oppia ikä kaikki. Musiikkikappaleen tekijänoikeuksien haltijan mukaan videota voidaan näyttää mainosten kera. Tulipahan tämäkin selvitettyä, kun mielestäni olin tehnyt sen aikanaan oikein. Linkki vappuvideoon.

Vapunvieton kohokohtia

Ne alkoivat ainakin minun elämässäni Lappajärveltä, kun keräsimme kuorituista pajuista tehtyjä pajunippuja myyntiin ja ostimme rahoilla vappueväät; limunaatia ja palan halpaa makkaraa sekä punaisen jättiläisilmapallon ja vappuhuiskan.

Sitten mentiin uusissa pikkukengissä ojanvarteen tekemään nuotio makkaranpaistoa varten ja syömään herkut istuen märässä heinikossa. Se oli lapsen mielestä kiinnostavaa elämää ja nyhjäisty melkein tyhjästä.

Lontoossa vietin vappua ylioppilaslakki päässäni, ja arvelin brittien tietävän suomalaisten vapunviettotavoista. Olin silloin nuori opiskelijatyttö, blondi, suomalainen au pair, ja piikomassa vauraassa juutalaisperheessä. Samalla reissulla opin englannin kielen ja siitä onkin ollut iloa koko elämäni ajan.

Vapaa-aikaa vietimme erimaalaisten au pairien kanssa Golders Greenin kaupunginosan pääkadulla, jossa kulki monikulttuurista asujaimistoa kuten esimerkiksi englantilaisia, italialaisia, mustapartaisia juutalaismiehiä pyöreä, pieni päähine takaraivolla ja intialaisia tai pakistanilaisia asukkaita.

Kerran pääsin istumaan isäntäperheeni Rolls Roycen takapenkille, mutta se ei kuitenkaan ollut vappuna, vaan jonain sapatin aattona eli perjantai-iltana.

Sittemmin taakse ovat jääneet varsinaiset opiskelijavaput, joista makeimmat vietettiin Vaasassa ja Rovaniemellä oman kullan kainalossa.

Oulusta löytyivät teekkareiden vappulehdet Ööpiset, joita olen tietääkseni ostanut koko sen ajan, joita niitä on ollut myynnissä Oulussa. Ööpiset kertovat hyvin ilmestymisaikansa ajankohtaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä rohkealla huumorilla.

Työelämänaikaiset vaput olivat vapaapäiviä koulusta niin koululaisille kuin opettajallekin, ja sitä edeltävä koulun vappukarnevaali täynnä askartelun huumaa ja märkiä vesi-ilmapalloja koulun pihalla.

Omien lasten vappujuhliin liittyi monenlaista pellepuvun valmistusta, joten vappuvermeet olivat aina vetosolmussa odottamassa pikaista varustepyyntöä.

Kaupungilla oli hauskaa kävellä katselemassa nuorison hulinointia sekä aattona että vapunpäivänä. Joku lapsistamme istui yleensä rattaissa, mutta yhtäkkiä ei enää ketään tulekaan mukaan kaupungille, koska aika oli rientänyt ohitsemme ilmapallon lailla.

http://www.lehti.hoksaa.net/ilmapallonsynty.html

Ehkä lastenlapsi tulee vastaan kaupungilla rattaissa, kädessään kiiltävä ja kahiseva ilmapallo. Meidän lapsillamme ei ollut mitään kalliita vappuhökötyksiä ja eväätkin olivat aina mukana repussa koko lössille.

Vappuperinteet tärkeitä

Meillä ei enää leivota munkkeja eikä tehdä simaa. Tippaleipäaivot onneksi löytyvät omasta takaa. Muuten vapunvietto alkaa aattona Keskustan vappupuheita kuunnellen, mutta vapunaaton alkuilta sen sijaan on joinakin vuosina sujahtanut Saskioiden taide- ja kakkutapahtumassa taidemuseolla ja vappuaaton iltahämärä kaupungin humussa nuorison parissa.

Kerran vappuaattona kerättiin poikiemme kanssa nuorison kaduille jättämiä pulloja ja tölkkejä urheiluharrastusten rahoittamiseen. Se oli kasvattamista yrittäjyyteen ja vastuullisuuteen.

Vapunpäivä kohokohtineen

Vapunpäivä alkaa kotona aamukahvia nauttien ja huolellisella ylioppilaslakin päähän laittamisella ennen siirtymistä Oulun keskustan vappuhulinointiin. Vappupuheet ja –kulkueet ovat aina yhtä mielenkiintoisia, mutta parasta vappuhuvia on seurata vanhojen autojen kulkuetta.

Vappupuheiden kuulijoiden parissa on vielä hitusen aistittavissa työväen voimaa, josta voisi olla jopa kiitollinen kuka tahansa suomalainen. Meillä kaikilla suomalaisilla on paljon sellaisia etuja, jota työläisten panos omalta osaltaan on edistänyt

Poliitikkojen linjapuheet kuunnellaan tarkalla korvalla ja tulkinnat katsotaan myöhemmin televisiosta.

Oulun Työväen Soittokunta soittaa suoraan sydämeen, vaikka orkesterin kokoonpanoon on tullut joitakin porvarillisia vaihdoksia. Teekkaritorvet ovat taas yhtä touhussaan Rotuaarin lavalla, eivätkä valitettavasti koskaan opi soittamaan täysin nuotilleen. Silti orkesterin tohelointia on viihdyttävää katsella, koska kommellukset kuuluvat myös Teekkaritorvien vappuun.

Kansainvälinen koskettaa

 

Vappumarssin aikana megafonista kuuluva Kansainvälinen ei päässyt valokuvagalleriaan, joten amerikkalainen sivusto ei arvatenkaan kelpuuttanut sitä galleriaani joko tekijänoikeus- tai propagandasyistä.

Vappumarssin seuraamisessa Oulussa on edelleen jotain koskettavaa, vaikka varsinaisen taistelevan työväenliikkeen ja vastakkainasettelun aika lienee Suomessa ohi. Ehkä silti työläiset ja herrasväki vielä eroavat toisistaan ainakin kevättakin kuosissa ja päähineen mallissa.

Ystävät kohtaavat myös toisensa vapunpäivänä todetakseen, että ovat taas vuoden ”nuortuneet”. Perheiden vappuperinteet ovat muodostuneet jo kauan sitten, eivätkä juuri kaipaa muutoksia.

Missä on tämän vapun Ööpismyyjä?

Kuvalinkissä on vanhojen autojen albumi vuodelta 2012. Myös muilta vuosilta on albumeja.

Juttutuvan vappuvitsialoituksia:

http://www.kaleva.fi/juttutupa/muut/100-vappuvitsia/1840712#reply_1841281

http://www.kaleva.fi/juttutupa/oma-elama/taas-100-vappuvitsia-kokoon/307903

Julkaistu Kalevassa 29.4.2017

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.