Opiskelijan tilannekatsaus kaaoksen hallinnassa

Tiernapatsas
Tiernapojat, Sanna Koiviston tekemä patsas Oulun tuulisessa keskustassa. Kuvattu WindowPhonella 2015.

Kaaos vai hallittu asiaintila?

Oulun yliopiston koulutusteknologiana opiskelijan minun pitäisi parhaillaan lukea tieteellisiä artikkeleita ja kirjoja koulutusprojektia varten. Se ei vain onnistu. Olemme onneksi tavanneet toisen projektin toteuttajan kanssa tietojen päivityksen merkeissä, ja pian kohtaamme ohjaajat Essi Vuopalan ja Anni Lanton ja toimeksiantajamme OK-Opintokeskuksen Hanna Alaniskan. Projektikaveri on kokenut verkkokouluttaja, joten projektin pitäisi onnistua muiden osapuolten ohjauksessa. Postaus on tallennettu Flickriin. Kokeilin, miten QuickTimella voi tehdä näyttötallennuksen, jossa on ääni ja kuva. Tiedostoa ei voi lisätä WordPressin mediatiedostoihin, ainakaan maksuttomaan blogiversioon. Flickrin Pro otti vastaan. Audion teko täytyy kyllä onnistua Macin Podcastinakin.

Opiskelu on jokapäiväistä leipääni

Siitä seuraa päivittäistä työskentelyä erilaisten laitteiden ja ohjelmien kanssa tarkoituksena oppia uutta ja kerrata unohdettua. Istun näennäisen ahkerasti tietokoneen äärellä sekä hankin tietoa eri verkostojen kautta. Olen puolimatkan krouvissa, matkalla kaikkien alojen asiantuntijaksi. Lähipiirin huomio oli, että vain “meidän äiti saa Macin (bestis) sekaisin”.

Mac ei ole sekaisin, mutta minusta ei tiedä.

Valokuvat

Tietokoneessami on tilaa enemmän kuin kenkään muun tällä seudulla. Ainakin otaksun. Silti olen onnistunut täyttämään sitä mukavasti (980.83 Gigaa levyllä). Tänään eräs perheenjäsen kyllä tunnusti ladanneensa koneelle musiikkia vuosia sitten noin 8 Gt:n verran. Poistin ne, joten koneeni pitäisi toimia paremmin. Lisäksi meillä on 100 Megan yhteys DNA:lta.

Huomasin Picasasta, kuinka paljon samoja tiedostoja minulla todellakin on. Siitä innostuneena poistin myös aikamoisen määrän kaksoiskappaleita. Samalla kävin läpi elämäni draamaa kuvia selatessani. Käytän Flickrin Pro-versiota kuvien tallennukseen ja jakamiseen yksityisesti, julkisesti tai ystäville eri yhdistyksissä.

Autoin myös lähipiirissäni olevaa henkilöä keräämään valokuvia hänen elämästään erästä projektia varten. Olen oppinut lisää valokuvien käsittelystä, mutta vielä tarvitsisin opetusta Adoben Bridgen käytöstä. Uskon, että se helpottaisi 100 000 valokuvan hallinnoinnissa. Näin erään toisen innokkaan valokuvaajan kansiointia PC-koneella. Siinä oli jotain järkeä, kun kuvia oli lajiteltu eri kansioihin aiheiden mukaan. Sieltä oli helppo nähdä esimerkiksi kaikki lintukuvat, kasvikuvat, maisemakuvat tai kukkakuvat.

Videot

Kuvaan Windows Phonella videoita kaikesta kiinnostavasta. Perheenjäsenet ovat usein kuvauskohteena, erityisesti eräs pikkuinen. Kun ikävöin häntä, katson videoita nopean yhteyden avulla SkyDrivesta kotona, puhelimen kamerasta tai puhelimen muistikortilta. Television kautta voi katsoa USB-kortinlukijan avulla suuremmalta näytöltä. SkyDrive ei lataudu järin nopeasti 3G-yhteydellä maaseudulla, joka varmaan harmittaa muitakin älypuhelinten käyttäjiä.

Kuvaan myös iPad 2:lla, josta tiedostot menevät myös SkyDriveen kahden euron kuukausimaksulla. Täytyy myöntää, että olen käyttänyt jo kauan iCloudia Macin ja iPadin kanssa. Siinä on vuosimaksu, jota nyt en juuri muista. Varmistan, että kuvat ja videot latautuvat nopeasti silloin kun niitä tarvitsen.

Canon EOS 450D on palvellut seitsemisen vuotta ja nyt olisikin uuden hankinnan paikka, kun kameraan tulee muistutus “error” eli huollon paikasta.

Lopuksi

Olen oppinut How-to-kysymyksin netissä surfailemalla paljon uutta koulutusteknonogiaan liittyvää, vaikka tieteelliset artikkelit eivät juuri nyt minua houkuttele. Postauksen tekisi koulutukseen liittyväksi se, että löytäisin aiheeseen sopivia artikkeleita ja linkkejä.

P.S. Kuvasin niin huippuhauskan videon hiihtoretkellä Syötteellä, että jo sen ajattelukin naurattaa. Paljastan sen ehkä seuraavassa tai sitäseuraavassa blogipostauksessa tai YouTubessa rirund-kanavalla.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.