Limingan seniorit ovat nyt netissä, ainakin muutama lisää. 4/4

Limingan seniorit nettiin-kurssin yhteenveto oppimiskokemuksista. Keskustelimme oppimastamme ja huomasimme, että saman elefantin kanssa me painimme. Selityksenä ennenkin kuullulle ilmaisulle kerrottakoon, että pikkuhiljaa opitaan vaikeitakin asioita ja jokainen omassa tahdissaan. Kokeileminen on se juttu, johon toivoisi sysättävän.

We were gathering our knowledge of a course which I held to a senior´s group of people in Liminka municipality. We had a lively discussion of using the internet, its benefits and difficulties. Old people need time to learn, but we have so muc experience of different kinds of things, that its helps to swallow “an elephant in pieces”.

Limingan ja Lumijoen senioriopettajat OSJ ry:n järjestämää kurssia on pidetty Limingan kirjaston monitoimitilassa Limingan uudenuutukaisessa kirjastossa. Kurssi voi jatkua jossain muodossa, jos halutaan. Ehkä eri aikana, mutta täällä. Kaikki eläkejärjestöt tiedottavat toiminnastaan netissä, josta tietotekniikkakoulutuksia voi etsiä.

Mitä me olemme oppineet? What did we learn?

Tuula: Nykyaikana ei ilman konetta pärjää. Tulee muuten asioiden hoito niin kalliiksi. One cannot cope without a computer, because it is expensive to live without.

Olavi: Paljon sieltä tietoa löytyy. Hakusanan käyttöä olen oppinut. Ei tarvitse laittaa hienoa osoitetta aina, silti etsivä löytää. Esim. etsin Ford-auton ohjaustehostinta, se löytyi, ja liikkeitä ja varaosia.

There is a lot of information in the net and I have also found that you can just put words after words in Google. You find anything, e.g. spare parts of a Ford.

Eila: Lippujen tilaaminen on kätevää netistä. Esimerkiksi ulkomaanmatkan liput. Tosin siinä pitää olla tarkkana. Eila sanoi vielä yhteystietojen hyödyllisyydestä, jos haluaisi oppia vaikka tietokoneen käyttöä toisten kanssa. Hän oli kokeillut e-reseptiä, joka on Kanta.fi:ssä. Hyvät kokemukset.

Marjatta: On lohdullista, että on muitakin, jotka eivät tiedä kaikkea. Jokainen silti tarvitsee uutta tietoa.

Martta: Ei omasta mielestään ole oppinut vielä mitään. Opettaja on eri mieltä, myös Eila-tukiopettaja. Kiva nähdä kuitenkin ihmisiä. Vielä Martan taidoista, että hänellä on kosketusnäyttö ja kurssilla niin levoton se hiiri. Martalla on kuitenkin uudet vermeet kotona, joten ei hätää.

Ultsi: Hannulta opin, että kaikkia maksukuitteja ei tarvitse säilyttää. Kuusi vuotta ne säilyvät pankin tiedostoissa. Samanpituinen säilytysaika kuin verottajalla. Ultisi lähtee kesken tunnilta viemään miniän koiria ulos. Opettaja huomauttaa, että poissaolo pitää korvata.

Irja: Myöhästymisestä Irjalle huomautus: “If you are late, make a cake!” By professor Paul. A. Kirschener. Jos myöhästyt, ostat kahvit ja pullat kaikille kurssilaisille väliajalla. Opetit yksin minulle yhden asian; lähettäminen yksityisesti piilokopiona. Opetin sen myös Eilalle. Siis olen tallettanut ryhmänä ja lähetyksessä siis näkyy kaikkien osoite. Otan ylhäältä piilokopion, josta jokainen vastaanottaja saa vain oman kopionsa. Tietosuojan takia yhdistykset eivät voisi lähettää kaikkien yhteystietoja toisille. Moneen asiaan voi käyttää pankkitunnuksia.

Seppo: Nettipankin käyttö on yllättävän monipuolinen ja siellä pystyy kuvakkeiden avulla löytämään erilaisia asioita. Esimerkiksi vakuutukset voi hoitaa ja nähdä käyttämällä nettipankkitunnuksia. Netti sinällään on ehtymätön, kaikkia elämänaloja paljastava tietokanta.

Kanta.fi on turvallinen käyttää. Se on virallinen tietojärjestelmä. Siihen sisältyy potilastiedot ynnä muuta. Seppo muistutti Eiran innostamana, että valokuvien kansiointi olisi oppimisasia. Ritva huomauttaa, että on opetellut sitä kymmenen vuotta ja vielä on lisäoppimista. Hänellä on tuhansia ja tuhansia kuvia on erilaisissa piiloissa ja myös julkisesti nähtävillä.

Eira: Tässä on tullut jo sellaisia asioita, joista olen ollut samoissa ajatuksissa. Mitä olisin vielä halunnut, on se valokuvien lähettäminen liitteenä. Lopuksi Eiran innoittamana liitettiin vähän kuvia työpöydältä Wordin tekstitiedostoon, jonka lähetin sähköpostin liitteenä itselleni ja josta sen tähän kopioin. Valokuva jäi. Onkohan sillä tekijänoikeudet kunnossa? Laitetaan se tähän ja odotetaan.

Ritva: Olen mielelläni lähtenyt Kempeleestä pitämään tätäkin koulua. Tunnelmat on olleet samanlaiset kuin oikeassa koulutyössä. Ajatuksissa on automatkalla ollut se, mitä opetan. Edellisinä päivinä olen muuten valmistellut ja laittanut ylös vihjeitä. Opiskelen Oulun yliopistossa lisää. Pihalla on odottanut käteltävä porukka. – Vanha liminkalainen tapa, kertoi Seppo.

Helli, Pentti, Urho ja Aili: Heiltä ei ole vielä saatu oppimiskokemuksia, mutta kysyn tavatessamme.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.