Seniorit nettiin-kurssi Limingassa

Tämä on oppimispäiväkirja/opettamispäiväkirjan päivitys ensimmäisestä kokoontumiskerrasta. Senioreiden nettikurssin järjestäjänä on Limingan ja Lumijoen senioriopettajien yhdistys ja opettajana Ritva Rundgren. Limingan uuden kirjaston tietokonetila on maksutta käytössä, samoin opetus on maksutonta osallistujalle. Kurssin pituus on yksi tunti neljänä maanantaina syyskuussa.

Seniorikurssin keskustelualusta löytyy TodaysMeetistä ja on kurssilaisten käytössä, kun he saavat sinne osoitteen, joka toistaiseksi on salainen. Tämä alusta oli koululaisten suosikki, kunnes he kirjoittivat tunnilla vaivihkaa vähän rumaa tekstiä, joka tähän päivään mennessä on hävinnyt pilvien lomaan.

Kaikki pääsivät heti kokeneiden kurssille sen perusteella, että heillä on elämänkokemusta runsaasti. Tietotekniset taidot kehittyvät opiskelun avulla senioreillakin, koska heillä on paljon tietoa itse elämästä ja melko realistinen käsitys historian kulusta. Opettajana olen toiminut Limingassa 30 vuotta, joten ensimmäisellä kurssilaiset olivat lähes kaikki tuttuja jostain yhteydestä. Oppilaan vanhempikin löytyi joukosta. Lupasin opettaa hänelle Skypen käyttöä.

Ensimmäinen opiskelutunti

Keskustelimme tietokoneen käyttökokemuksista ja siitä, mitä kukin haluaisi oppia lisää. Suurin osa haluaa oppia sähköpostin ominaisuuksia, toiset haluavat luoda oman sähköpostin ja osalla ei ole juuri mitään käyttökokemuksia tietokoneesta. Jotkut hakivat opettajan tekemät Slidesharen diat, jotka käsittelivät senioreille sopivia nettiasioita, joskin ne vaikuttivat aika vaikeilta.

Samaan aikaan saivat ohjausta juuri ne, jotka olivat nettiasioissa omasta mielestään aloittelijoita. Vaikutelmaksi jäi kuitenkin se, että kaikki ymmärsivät tarvitsevansa netinkäyttötaitoja. Tunnen opettajana vastuuta ikätovereiden osaamisesta nykyteknologian käyttössä. Vaikka netin käytön opettelu voi iäkkäämmillä olla hitaampaa, uuden oppiminen perustuu kaikilla aina vanhan tiedon päälle. Ketään ei saisi jättää salasanasalaatin ja ja laskujenmaksuruletin pauloihin sen vuoksi, että meillä ei ole oppimismahdollisuuksia.

Sovimme, että seuraavaksi käsittelemme sähköpostia, kirjautumista sähköpostiin ja nettipankkia. Veikkaan, että opimme myös tiedonhakua hakukoneilla, hieman tietokoneen näppäimistöä ja tekstinkäsittelyä ihan ison kirjaimen opettelusta lähtien. Luultavasti pankkiasiat siirrämme viimeiselle kerralle, johon tulee pankkivirkailija esittelemään asiointia nettipankissa.

– Ritva

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.