Digitaalinen media oppimisprojektina, 2. luento

 

10.1.2014

Systemassa näin, että moni ei halunnut ostaa tarvitsemaansa, koska kopiointi alkoi yleistyä. Komponentit ja rauta liikkuvat edelleen. Piratismi on nykyään yllättävän yleistä.

Tekijänoikeusloukkauskysymyksiä

Tekijänloukkauksia apahtuu opetustilanteessakin, jos otetaan kopioita, palasia, kuvia yms, myöskin, jos ei mainitse tekijää. Lueskelin joitakin ratsioita. Opettaja luokassa on vastuussa esittämästään aineistosta. Rehtori on myös vastuussa. Tulee mahdollisesti tukkapöllyä, jos käyttää toisen tekijänoikeudenalaista materiaalia.

Toritietoa

Musiikkia jaetaan, kopioita kirjasta jaetaan, mutta ne ovat monesti tekijänoikeusloukkauksia. Teknikka ja talous-lehdessä Luomala kirjoittaa aiheesta. Mit-yliopisto vaatii 30 vuoden tuomion henkilöltä, joka sittemmin joutui henkilökohtaiseen ahdinkoon teostaan.

Omien aineistojen jakaminen varkautta.

Vesa Linja-Aho pohtii kysymystä, onko hän ”varas”, kun vie oppikirjojen tekijältä leivän suusta. Syntyi jupakkaa ja keskustelua käytiin kovastikin.

Opetushommissa syntyy teos.

Työnantajat ovat koettaneet saada oikeudet opetusmateriaalista itselleen. Youtubessa on valtava määrä luvatonta materiaalia. Poistetaan sieltä myös luvatta. Sinnehän on tullut kustantajien omaakin materiaalia.

Opetus ja kulttuuriministeriön ohjeet on konservatiivisesta päästä. Toinen perinteinen on Piraattitehdas.Nämä ovat kaksi suurta. Perinteisten mediatalojen sivustojen sana painaa.

Kopiraitti

Teoskynnys ylittyy tai teoskynnys alittuu. Esimerkiksi dia on laiton, jos kuvassa on valtava määrä grafiikkaa.

Kirjalliset teokset

Opettajana saan lätkiä esille mitä vain, jos kyseessä on tieteellinen teos. Jos ope näyttää opetustilanteessa, saa näyttää. Opettajan tekijänoikeuskysymyskirja on hyvä. Pitää pohtia, mitä on toisen tuotoksen käyttäminen ja mitä sillä voi tehdä. Missä kulkee opettajan opetuksen ja normaalin tekijänoikeuden raja. Tehtäväkirjojen kopioitia tehdään luvalla tai luvatta.

Mukolla tehdään sovituksia. Miten niitä sitten saa muutella? Elokuvien näyttäminen koulussa ei käy. Ei YouTubea myöskään voi tunnilla käyttää. Siellä on paljon CC-materiaalia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s