Digitaalinen media oppimisprojektina, 2. luento

 

10.1.2014

Systemassa näin, että moni ei halunnut ostaa tarvitsemaansa, koska kopiointi alkoi yleistyä. Komponentit ja rauta liikkuvat edelleen. Piratismi on nykyään yllättävän yleistä.

Tekijänoikeusloukkauskysymyksiä

Tekijänloukkauksia apahtuu opetustilanteessakin, jos otetaan kopioita, palasia, kuvia yms, myöskin, jos ei mainitse tekijää. Lueskelin joitakin ratsioita. Opettaja luokassa on vastuussa esittämästään aineistosta. Rehtori on myös vastuussa. Tulee mahdollisesti tukkapöllyä, jos käyttää toisen tekijänoikeudenalaista materiaalia.

Toritietoa

Musiikkia jaetaan, kopioita kirjasta jaetaan, mutta ne ovat monesti tekijänoikeusloukkauksia. Teknikka ja talous-lehdessä Luomala kirjoittaa aiheesta. Mit-yliopisto vaatii 30 vuoden tuomion henkilöltä, joka sittemmin joutui henkilökohtaiseen ahdinkoon teostaan.

Omien aineistojen jakaminen varkautta.

Vesa Linja-Aho pohtii kysymystä, onko hän ”varas”, kun vie oppikirjojen tekijältä leivän suusta. Syntyi jupakkaa ja keskustelua käytiin kovastikin.

Opetushommissa syntyy teos.

Työnantajat ovat koettaneet saada oikeudet opetusmateriaalista itselleen. Youtubessa on valtava määrä luvatonta materiaalia. Poistetaan sieltä myös luvatta. Sinnehän on tullut kustantajien omaakin materiaalia.

Opetus ja kulttuuriministeriön ohjeet on konservatiivisesta päästä. Toinen perinteinen on Piraattitehdas.Nämä ovat kaksi suurta. Perinteisten mediatalojen sivustojen sana painaa.

Kopiraitti

Teoskynnys ylittyy tai teoskynnys alittuu. Esimerkiksi dia on laiton, jos kuvassa on valtava määrä grafiikkaa.

Kirjalliset teokset

Opettajana saan lätkiä esille mitä vain, jos kyseessä on tieteellinen teos. Jos ope näyttää opetustilanteessa, saa näyttää. Opettajan tekijänoikeuskysymyskirja on hyvä. Pitää pohtia, mitä on toisen tuotoksen käyttäminen ja mitä sillä voi tehdä. Missä kulkee opettajan opetuksen ja normaalin tekijänoikeuden raja. Tehtäväkirjojen kopioitia tehdään luvalla tai luvatta.

Mukolla tehdään sovituksia. Miten niitä sitten saa muutella? Elokuvien näyttäminen koulussa ei käy. Ei YouTubea myöskään voi tunnilla käyttää. Siellä on paljon CC-materiaalia.

Posted in ICT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.